8 Mart 2013 Cuma

Reşat Nuri Güntekin : Çalıkuşu


   
      Eveet.Uzun bir aradan sonra yine yepyeni bir kitapla karşınızdayım.Bu sefer ülkemizde bir klasik olan Çalıkuşu kitabını okudum ve gerçekten sevdim.
         
       Genellikle bu tarz klasikleri okumaktan pek hoşlanmam.Çünkü çok fazla osmanlıca ve arapça kelimeler geçiyor ve anlamlarına bakarak okuyayım derken kitabın tadı kaçıyor.Çalıkuşu'nda da bu kelimeler vardı ama çok sık geçmiyordu.Bu da anlamayı kolaylaştırıyor.Ayrıca yazarın dilinin ne kadar akıcı olduğuna dair bir şey söylemeye gerek bile görmüyorum.
           
        Kitabın konusuna gelirsek Fransız Lisesi mezunu Feride nişanlısını ve ailesini İstanbul'da bırakarak Anadolu'da küçük bir köyde öğretmenlik yapmaya karar verir.Gittiği her yerde bir kadın olarak bağımsız yaşamaya çalışmasının zorluklarını görür.Aynı zamanda kitapta gittiği her yerde Kurtuluş Savaşı'nın etkilerini de görülüyor.

        Kitap çok eğlenceliydi.Romanda  en sevdiğim karakter  ki diye sorsanız herhalde size en az Feride kadar komik ve eğlenceli olan Doktor Hayrullah'tı derim.
         
          Kitapla ilgili kısa bir bilgi vermek istiyorum.Çalıkuşu ilk kez 1922 yılında Vakit gazetesinde tefrika edilmiş ve aynı yıl kitap olarak basılmıştır. Beşinci baskısından sonra eser, 1939 yılında bizzat Reşat Nuri Güntekin tarafından sonra tekrar yayımlanmıştır.   



                                                                     İyi Okumalar!


  




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder