14 Nisan 2013 Pazar

Ally Condie : Eşleşme


    

                                                                  
                                      TANITIM

    Toplumda, kimi seveceğine, nerede çalışacağına, ne zaman öleceğine görevliler karar verir.
Cassia, onların seçimlerine daima güvenmişti. Uzun bir hayata, harika bir işe, ideal bir eşe sahip olmak için neredeyse hiçbir bedel ödemek gerekmiyordu. Toplum, tüm bu seçimleri insanlar adına yapıyordu. Peki ya hayatlarımız gerçekten bize ait değilse? İşte Eşleşme, tam da bu soru üzerine odaklanıyor. O güne kadar yapay bir cam fanusun içinde yaşadığını fark eden Cassia, direnerek ve ancak kendi seçimleri ile özgürlüğün geleceğini fark ediyor. Eşleşme, bir uyanış romanı; bilinen yegâne hayat ile daha önce hiç kimsenin gitmeye cesaret edemediği bir yol arasında, yani mükemmeliyet ile tutku arasında.

                                                                                           


YORUMUM

 Okuduğum en farklı distopya romanlarından biri.Her sayfasında sizi düşünmeye itiyor ve acaba böyle bir geleceğe doğru mu gidiyoruz gibi sorular soruyorsunuz.
   Kitap maceradan maceraya koşan,asi düşüncelerle "toplum"un ilgisini çeken bir baş karakter barındırmıyor.Zaten eşleşmede bir yanlışlık yapılmasaydı Cassia'nın asi denebilecek davranışı geçin düşünceyi bile barındıracağını sanmıyorum.
      Cassia on yedi yaşına bastığında her gencin katıldığı eşleşme törenine katılıyor.Bu törende gençler evlenecekleri kişilerle tanışıyorlar.Cassia'da en yakın arkadaşı Xander ile eşleşiyor.Cassia bu olaya her ne kadar şaşırsada Xander'ı sevebileceğini düşünüyor.Çünkü kendisini bildi bileli onunla arkadaş ve birbirlerini çok iyi tanıyorlar.Yani hiç tanımadığı biriyle eşleştirilmekten  iyidir diye düşünüyor.Üstelik Xander öyle fena çocukta değil yani.Yakışıklı,yardımsever,altın kalpli bir çocuk.Daha ne olsun?
    Törenden sonra eve gidince Xander ile ilgili bilgilerin olduğu çipi açmaya karar veriyor.Başta Xander'ın yüzü gözüksede ekrandaki resim değişiyor ve yerine Ky'ın resmi geliyor.Resim bir-iki saniye kadar gözüksede Cassia'nın aklında bazı sorulara yol açıyor.Tabi hemen toplumdan bir görevli geliyor ve bir yanlışlık olduğunu,Ky'ın asla bir eşinin olamayacağını çünkü onun bir asi olduğunu söylüyor.Cassia bu açıklamayı kabullenmek istiyor ama kabullenemiyor.Sonunda Ky ve Cassia birbirine aşık oluyor ve olaylar baş gösteriyor.
       Hızlı hızlı okunacak bir kitap değil.Kitap bize aslında şuanda çok sıradan ve önemsiz gelen şeylerin gelecekte ne kadar değerli olabileceğini gösteriyor.Örneğin toplumun el yapımı eşyaları toplamaya geldiği sahne gerçekten çok üzücüydü.Bram'a hayran kaldım.Gelecekte ondan çok iyi asi olur benden söylemesi.Birde büyükbabasının öldüğü sahnede çok üzüldüm.Ayrıca Cassia şiiri yok ettiğinde ona kızmadan edemedim ama o da ne yapsın toplum o kağıdı bulsaydı başı belaya girerdi.
      Kısaca beni çok etkileyen bir kitaptı.Kesinlikle tavsiye ediyorum!

            
                                                                                                               İyi Okumalar!
  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder